Presa despre banca de lapte

TVR – 07/08/2017

TVR: Banca de lapte, încă închisă

Expresia “suntem cu 100 de ani în urmă” se aplică perfect pentru sistemul sanitar de la noi. Pentru că tot atâția au trecut de când la Viena s-a înființat prima bancă de lapte matern din Europa. În acest răstimp, România nu a reușit să aibă așa ceva. Una singură a fost construită din sponsorizări private, la Spitalul Marie Curie, pentru bebelușii născuți prematur. De aproape 6 luni e gata, doar că Ministerul Sănătății nu i-a dat, încă, un aviz de funcționare, așa că stă închisă.

Vezi stirea

Itsy Bitsy FM – 8/6/2016

La ce foloseste o banca de lapte?

In Romania se va deschide prima banca de lapte pentru nou-nascuti. Cum functioneaza un astfel de spatiu si de ce avem nevoie de el? Aflam acum, la Traieste Sanatos cu Simona.

 Vezi interviul

A List Magazine – 13/04/2016

Cum se deschide o bancă în care se salvează vieți

A List Magazine

Povestea primei bănci de lapte matern din România începe într-o bucătărie dintr-un apartament situat în sectorul 3 al Bucureștiului. Mai exact, în congelatorul unui frigider înalt, acolo unde se află câteva pungi cu lapte înghețat. Laptele este al doamnei F. care, la scurt timp dupa ce a devenit mamă, și-a pierdut copilul. Pentru că avea lactație și pentru că își dorește ca laptele ei să hrănească alți nou-născuți, doamna F. și l-a donat în scop de cercetare. Lichidul înghețat va fi procesat în prima bancă de lapte matern ce se va deschide, în câteva săptămâni, la Spitalul Marie Curie din București.

O premieră pentru România. Nu și pentru Europa, unde există deja 210 astfel de instituții. Chiar și în Bulgaria este una, încă din 1989, și – culmea – funcționează, deși e de la cap la coadă manufacturizată. Banca de lapte din Sofia reprezintă inițiativa unui medic neonatolog și a unor sudori, care au gândit și realizat întregul flux de procesare, povestește Eugenia Dobrescu, 33 de ani.

Licențiată în Economie, mama a doi copii, alergătoare de cursă lungă, și dovedită cu medalii, diplome, bătături și ore de antrenamente, ea și-a pus energia și determinarea într-un vis. Să le învețe pe românce povestea alăptării. Să le spună că a hrăni copilul la sân nu este deloc un chin și nicio traumă. Bazându-se pe certificările obținute, cea de nutriționist și de consultant în lactație, Eugenia Dobrescu a ales să facă voluntariat în Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie

 Citeste mai mult

Viitorul Romaniei – 22/03/2016

Proiect inedit pentru România: prima bancă de lapte matern
de Andreea Pocotilă

În Brazilia, există peste 218 de bănci de lapte matern destinat nevoilor copiilor prematuri, abandonați sau ale căror mame nu le pot oferi propriul lapte. În Europa, sunt peste 200. În Franța, sunt peste 30. La fel și în Italia. În România, nu există niciuna. Acest lucru se va schimba foarte curând. Secția de terapie intensivă pentru nou-născuți din Spitalul Marie Curie va avea prima bancă de lapte matern. Am stat de vorbă cu două dintre persoanele cărora li se datorează în mare parte acest proiect: Eugenia Dobrescu, consultant în lactație, format în nutriție și voluntar la terapie intensivă la Marie Curie, și Alexandru Popa, fizician, fondator “Inima Copiilor”, asociație creată pentru ajutorarea copiilor cu nevoi medicale grave.

Despre Banca de lapte pe site-ul Viitorul Romaniei

Eu am auzit de proiectul vostru, al primei bănci de lapte din România, de mai bine de un an. Când a început să prindă formă?

Eugenia Dobrescu: Da, am început de la sfârșitul lui 2014, în decembrie, printr-o campanie de strângere de fonduri, și am continuat toată această campanie pe parcursul lui 2015.

Explicați-mi în ce constă conceptul. Bancă de lapte sună într-un fel, dar ea este un proiect social, destinat copiilor din terapie intensivă de la Marie Curie. Nu un loc unde orice mamă poate veni să cumpere lapte, așa cum s-ar putea înțelege.

E.D.: În străinătate, unde chestia asta este mai dezvoltată, se poate face și treaba asta. Adică sunt mame care au lapte în exces, donează, și copiii altor mame care nu au lactație suficientă pot beneficia de lapte matern. Conceptul e simplu: laptele matern este cel mai sănătos aliment pentru copiii nou-născuți.

 Citeste aici tot interviul

Observator – 22/02/2016

Observator Antena 1: La spitalul Marie Curie se va deschide prima bancă de lapte matern

România va avea prima bancă de lapte matern. În mai puţin de două luni, aceasta va fi funcţională, la spitalul Marie Curie din Capitală. Vital în cazul copiilor născuţi prematur sau cu malformaţii, laptele matern va fi disponibil tuturor bebeluşilor în nevoie, chiar dacă mama lor nu îi poate alăpta

 Vezi stirea

Romania de la zer0.ro – 18/01/2016

Rezistenta prin medicina
de Vlad Stoicescu | Foto: Zora Iuga

“I-am urmarit pe oamenii astia si organizatiile si proiectele lor vreme de cateva luni. Despre initiativele pentru care isi sacrifica voluntar timpul s-a tot vorbit in presa romaneasca in ultimul an. I-am cautat insa pentru a vedea mai mult – structura din spatele initiativelor medicale in care sunt implicati. Pentru ca structura este ceea ce lipseste, in mod fundamental, sistemului medical romanesc.”

Rezistenta prin medicina dela0

“A devenit redundant sa scriem ca e prost finantat, prost asezat si prost gestionat. Toate datele sale de pe hartie si toate realitatile din teren ii marcheaza nu doar ineficienta cronica, ci si subdezvoltarea. Ambele sunt resimtite, laolalta, de pacienti si personalul medical. Iar, intre timp, in sistemul sanitar romanesc se moare sau se traieste uneori dupa reguli complet straine medicinei moderne insasi.

Cum se poate schimba ceva? Dela0.ro a urmarit vreme de cateva luni evolutia a trei initiative din domeniul medical care incearca sa corecteze cate ceva in functionarea sistemului de sanatate. Si-o fac calauzindu-se dupa principii asimilabile celor filantropice si cladindu-se prin voluntariat.

La Iasi, o echipa romano-americana adusa laolalta de un rezident in chirurgie emigrat in Statele Unite incearca sa fondeze un centru integrat de chirurgie maxilo-faciala.

In Bucuresti, un institut demonstreaza deja de doi ani de zile ca se poate face performanta medicala romaneasca intr-o specializare extrem de grea precum neurochirurgia, fara a sacrifica insa ideea ca sanatatea e, in ultima instanta, un serviciu social.

Iar o fundatie si oamenii stransi in jurul proiectelor sale ofera o sansa la viata copiilor cu malformatii cardiace si vrea sa revolutioneze neonatologia romaneasca infiintand prima banca de lapte matern din tara.

Sunt trei proiecte care au la baza initiative private, ale unor grupuri de oameni ce isi mobilizeaza resursele profesionale, institutionale, personale pentru a determina o schimbare in felul in care se fac si se ofera servicii medicale in Romania.
Sunt mai ales, insa, trei proiecte care au la baza nevoi concrete de tratament pe care sistemul medical le-a neglijat pana acum – e nevoie in Romania si de un centru de neurochirurgie moderna (ba chiar de mai multe); e nevoie si de un centru integrat de chirurgie cranio-faciala; e nevoie si de o banca de lapte matern.

 Citeste aici tot reportajul

DiGi24 – 27 decembrie 2015


Eugenia Dobrescu aleargă în deșertul Sahara pentru a fonda o bancă de lapte matern în România

Organizația Mondială a Sănătății recomandă laptele matern în primele șase luni de viață. Există însă mame care nu pot alăpta din motive medicale. Pentru copiii lor, o bancă de lapte matern ar fi esențială, singura pe care am avut-o a fost închisă încă din anul 1980. Din fericire, anul viitor va fi deschisă o astfel de unitate în cadrul Spitalului Marie Curie din București. Și aceasta datorită Eugeniei Dobrescu, o femeie născută să facă performanță. Ca să strângă bani, ea aleargă...

 Continuarea aici

Prima TV – 24/08/2015

Stirile Prima TV: Banca de lapte pentru copii

Copiii născuţi prematur din ţara noastră vor putea primi lapte matern, chiar dacă mămicile lor nu-i pot alăpta. Pentru ei şi pentru alţi nou-născuţi cu probleme se va înfiinţa în curând la Spitalul Marie Curie din Capitală, prima bancă de lapte matern. Aceasta va fi construită cu bani din donaţii.

 Vezi stirea

Observator – 5/08/2015

Observator Antena 1: Prima banca de lapte matern din România

Orice mamă ştie cât de importantă este alăptarea pentru un copil nou-născut, iar importanţa laptelui de mamă este cu atât mai mare în cazul copiilor bolnavi sau născuţi prematur. Nu toate mamele pot alăpta însă, iar aici intervine rolul băncilor de lapte. Cu sutele în Europa, astfel de bănci nu există în România. Prima ar trebui să fie la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, următoarea la Cluj.

 Vezi stirea

Bravo iniţiatorilor proiectului, dar şi celor care îl susţin şi fac donaţii.

Read more

EuropaFM – 25/06/2015

Proiectul-pilot al primei bănci de lapte matern din România va fi pus în aplicare de anul acesta în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie“ din Bucureşti. Iniţiativa este vitală pentru copiii veniţi pe lume înainte de termen sau cu anumite malformaţii.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru nou-născuţi. Hrăniţi astfel, ei au şanse mai mari de supravieţuire şi de dezvoltare, în special în cazul în care suferă de afecţiuni grave. Cu toate acestea, în România nu există o bancă de lapte matern care să pună la dispoziţie alimentul vital copiiilor ale căror mame, din diverse motive, nu pot alăpta.

Citeste mai mult

TVR – 24/06/2015

TVR: Prima banca de lapte matern din Romania se deschide la Spitalul “Marie Curie” din Capitala

Vladimir s-a născut prematur acum 6 săptămâni. Avea 860 de grame, dar pentru că a fost alăptat din prima clipă de viaţă, acum cântăreşte un kilogram şi jumătate, iar lupta sa pentru supravieţuire pare câştigată.

Fiind prematuri şi cu diverse probleme medicale, nou-născuţii de la “Marie Curie” nu pot fi alăptaţi la sân, dar cele mai multe mame îi hrănesc cu laptele matern cu seringa sau cu biberonul. De aici a venit şi ideea înfiinţării unei bănci de lapte.

Laptele matern pentru bancă va fi testat microbiologic, pasteurizat, şi-apoi congelat 3 luni. Nu oricine poate dona. Mămicile donatoare vor face analize.

Asociatia Inima Copiilor e prima care s-a apucat să strângă banii necesari.

Vezi stirea

În brațe la mami – 09/06/2015

În brațe la mami: Nașterea fiului meu a fost cea care m-a învățat importanța alăptării. Dacă nu s-ar fi născut cu o greutate de doar 2680 de grame, probabil că nu aș fi înțeles niciodată pe deplin că alăptarea nu e o simplă opțiune de stil de viață, ci o alegere făcută în numele sănătății.

Din fericire, copilul meu nu a stat la terapie intensivă. Lupta noastră s-a dat acasă, pentru fiecare picătură de lapte matern, de la relactare, la alăptare exclusivă, iar în prezent continuăm alăptarea. În ultimul an, de când am început să abordez alăptarea și dincolo de experiența mea personală, am întâlnit și citit cazuri emoționante, situații de copii prematuri, nou născuți cu malformații grave, pentru care laptele matern ar fi fost esențial. Am întâlnit nepăsare din partea celor care ar fi trebuit să sprijine dreptul nou născutului la lapte matern, dar am întâlnit și povești fericite.

Povești fericite cu și despre lapte matern se întâmplă la secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din București, pe care am avut onoarea să o vizitez. Spun onoarea, pentru că este cea mai performantă secție de TI neonatală din Estul Europei. E locul din care pleci cu emoții amestecate – durere și lacrimi văzând cazurile de acolo, dar în același timp speranță văzând felul în care sunt tratați nou născuții și mamele lor. E locul în care se întâmplă minuni, de curând, profesorul Cîrstoveanu, șeful și sufletul secției a finalizat cu succes prima procedură de dializă hepatică la sugar, din lume. Secția găzduiește cele mai grave cazuri, copii prematuri și nou născuți cu malformații grave, transferați din toată țara.

Citeste toata povestea

ProTV – 10/03/2015

ProTV: Prima banca de lapte matern din Romania, la un spital din Bucuresti. Sistemul prin care s-ar putea face donarile


Prima banca de lapte matern din Romania va functiona de anul acesta la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Bucuresti si o sa fie vitala pentru bebelusii prematuri sau cei care se vin pe lume cu anumite malformatii.
Donarea s-ar putea face insa doar in anumite conditii.
Citeste mai mult

Adevarul – 12/03/2015

Adevarul: Prima bancă de lapte matern din România, la spitalul Marie Curie din Bucureşti

SPERANŢĂ Proiectul-pilot al unei bănci de lapte matern va fi pus în aplicare de anul acesta în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie“ din Bucureşti. Iniţiativa este vitală pentru copiii veniţi pe lume înainte de termen sau cu anumite malformaţii.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru nou-născuţi. Hrăniţi astfel, ei au şanse mai mari de supravieţuire şi de dezvoltare, în special în cazul în care suferă de afecţiuni grave. Cu toate acestea, în România nu există o bancă de lapte matern care să pună la dispoziţie alimentul vital copiiilor ale căror mame, din diverse motive, nu pot alăpta.

„Avem o problemă foarte gravă de mentalitate în ţara noastră. Suntem singura ţară din Europa care nu are o bancă de lapte. Bulgaria are bancă de lapte, Albania are bancă de lapte, iar România – nu. E un proiect de lege care zace de aproape cinci ani în Parlament, a trecut de Senat, dar n-a trecut de Camera Deputaţilor. Trebuie neapărat să îmbunătăţim cadrul legislativ în acest sens“, a declarat medicul Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului „Marie Curie“.

Citeste mai mult

Share This